CHILD DEVELOPMENT & PEDAGOGY (SET-1)

1. The most difficult age for the
development of a child is –
(a) Early childhood
(b) Teen age
(c) Young age
(d) Adult age

2. Heredity and atmosphere are
correlate
(a) Companions
(b) Dependent
(c) Elders
(d) All of these

3. Which of the following factors
comes in the way of girls’ personal
rights?
(a) Social Recognition
(b) Family
(c) Gender Difference
(d) All of these

4. Which of the following is not an
accepted stage in Kohlberg’s
Theory of Moral Development?
(a) Interpersonal relations
(b) Individualism
(c) Social contract and social rights
(d) Universal principles

5. Which of the following is not
considered a factor of cognition?
(a) Fear
(b) Retreat
(c) Anger
(d) Hunger

6. An ideal teacher should
concentrate
(a) On teaching methods
(b) On the subject being taught
(c) On students and their
behaviours
(d) On all of these

7. The motif of the concept of
curricular flexibility is to benefit
(a) Disabled students
(b) Minority students
(c) Reserved castes
(d) All of these

8. Which of the following is not
considered a tool for formative
assessment
(a) Oral questions
(b) MCQ
(c) Assignments
(d) Projects

9. What do you understand by the
term Peer Group ?
(a) People of same profession
(b) Friends and acquaintances
(c) Family members and relatives
(d) All of these

10. A problem child has
(a) Pampering guardians
(b) Hereditary problems
(c) IQ problems
(d) Physical problems

Answers :
1. (b), 2. (d), 3. (d), 4. (c), 5. (b),
6. (d), 7. (a), 8. (b), 9. (d), 10. (a).

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.