Child Development & Pedagogy (SET-18)

1. Child Labour Prohibition Act (1986)
a. Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
b. Prohibits child labour in risk-taking works only
c. Prohibits child labour during school hours only
d. Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers



2. A creative learner refers to one who is
a. very talented in drawing and painting
b. highly intelligent
c. capable of scoring consistently good marks in tests
d. good at lateral thinking and problem solving

3. Individual learners differ from each other in
a. principles of growth and development
b. rate of development
c. sequence of development
d. general capacity for development

4. Every learner is unique means that
a. No two learners are alike in their abilities, interests and talents
b. Learners do not have any common qualities, nor do they share common goals
c. A common curriculum for all learners is not possible
d. It is impossible to develop the potential of learners in a heterogeneous class

5. Constructivism as a theory
a. focuses on the role of imitation
b. emphasises the role of the learner in constructing his own view of the world
c. emphasises on memorising information and testing through recall
d. emphasises on the dominant role of the teacher

6. Development of concepts is primarily a part of
a. emotional development
b. intellectual development
c. physical development
d. social development



7. Heredity is considered as a social structure.
a. primary
b. secondary
c. dynamic
d. static

8. The most intense and crucial socialization takes place
a. throughout the life of a person
b. during adolescence
c. during early childhood
d. during adulthood

9. Helping learners recapitulate or recall what they have already learnt is important because
a. it is a convenient beginning for any classroom instruction
b. relating new information to prior knowledge enhances learning
c. it is an effective way of revising old lessons
d. it enhances the memory of learners thereby strengthening learning

10. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years age), a child learns best
a. by using the senses
b. by comprehending neutral words
c. by thinking in an abstract fashion
d. by applying newly acquired knowledge of language

 

Answer :

  1. A
  2. D
  3. B
  4. A
  5. B
  6. B
  7. D
  8. B
  9. B
  10. A

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!