Child Development & Pedagogy (SET-19)

Child Development Multiple Choice questions

1. Teachers should present information to the students clearly and in interesting way, and relate this new information to the things students
(A) don’t know
(B) already know
(C) willing to know
(D) not willing to know



2. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.
(A) social, social
(B) social, philosophical
(C) philosophical, philosophical
(D) environmental, psychological

3. According to John Dewey, schools must prepare students for
(A) present life
(B) future life
(C) entrepreneurship
(D) research

4. Responses that produce a satisfying effect in a particular situation become __________ to occur again in that situation.
(A) not likely
(B) equally likely
(C) less likely
(D) more likely

5. Responses that produce a discomforting effect become __________ to occur again in that situation.
(A) not likely
(B) equally likely
(C) less likely
(D) more likely

6. According to Rousseau, at what age a person ready to have a companion of the opposite sex?
(A) 16
(B) 17
(C) 18
(D) 19



7. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering, problem solving, and decision-making is called
(A) Education
(B) Pedagogy
(C) Cognitive Development
(D) Epistemology

8. Jean Piaget proposed __________ stages of Cognitive Development.
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

9. The more often a particular ability is used the __________ it becomes.
(A) more important
(B) less important
(C) stronger
(D) weaker

10. The longer a particular ability is unused the __________ it becomes.
(A) more important
(B) less important
(C) stronger
(D) weaker

ANSWERS :

  1. B
  2. A
  3. A
  4. D
  5. C
  6. A
  7. C
  8. B
  9. C
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.