Child Development & Pedagogy (SET-20)

Child Development Multiple Choice questions

1. The more parts of your brain you use, the more likely you are to __________ information.
(A) use
(B) miss
(C) misuse
(D) retain



2. The conclusion of a deductive argument is
(A) certain
(B) experience
(C) observation
(D) probable

3. The truth of the conclusion of an inductive argument is
(A) certain
(B) experience
(C) observation
(D) probable

4. The process of reasoning from one or more given statements to reach a logically certain conclusion is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Qualitative Reasoning
(D) Quantitative Reasoning

5. The reasoning in which the given statements are viewed as supplying strong evidence for the truth of the conclusion is called
(A) Deductive Reasoning
(B) Inductive Reasoning
(C) Qualitative Reasoning
(D) Quantitative Reasoning

6. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during
(A) Sensorimotor stage
(B) Preoperational stage
(C) Concrete operational stage
(D) Formal operational stage

27. Children are usually egocentric during __________ and __________ stages.
(A) Sensorimotor, Preoperational
(B) Preoperational, Concrete operational
(C) Concrete operational, Formal operational
(D) Formal operational, Sensorimotor

8. According to Jean Piaget, children are no longer egocentric when entering
(A) Sensorimotor stage
(B) Preoperational stage
(C) Concrete operational stage
(D) Formal operational stage

9. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Concrete operational stage starts at age
(A) 3
(B) 7
(C) 11
(D) 15

10. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Formal operational stage starts at age
(A) 3
(B) 7
(C) 11
(D) 15



ANSWERS :

  1. D
  2. A
  3. D
  4. A
  5. B
  6. D
  7. A
  8. C
  9. B
  10. C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.