Child Development & Pedagogy (SET-21)

Child Development Multiple Choice questions

1. The most recent response is most likely to
(A) forget
(B) compromised
(C) reoccur
(D) not occur again



2. Rousseau advocated an educational method which consisted of removing the child from
(A) school
(B) burden
(C) past memory
(D) society

3. Who advocated removing children from their mothers’ care and raising them as wards of the state?
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) John Locke

4. The famous book “The Republic” was written by
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) John Locke

5. “All who have meditated on the art of governing mankind have been convinced that the fate of empires depends on the education of youth.” This is the saying of
(A) Aristotle
(B) Socrates
(C) Plato
(D) John Locke

6. The Waldorf education approach emphasizes a balanced development of
(A) head and heart
(B) head and hands
(C) heart and hands
(D) head, heart, and hands

7. Plato believed that talent and intelligence are
(A) distributed genetically
(B) not distributed genetically
(C) distributed gender-wise
(D) not distributed gender-wise

8. A priori knowledge is knowledge that is known independently of
(A) analysis
(B) information
(C) experience
(D) evidence

9. A posteriori knowledge is knowledge that is known by
(A) analysis
(B) information
(C) experience
(D) evidence

10. According to John Locke, a child’s mind does not contain any
(A) innate ideas
(B) memory
(C) observation
(D) imagination

ANSWERS :

  1. C
  2. D
  3. B


  4. B
  5. A
  6. D
  7. B
  8. C
  9. C
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.