Child Development & Pedagogy (SET-22)

Child Development Multiple Choice questions

1. The philosopher who for the first time mentioned the importance of play (or sports) in education was
(A) Socrates
(B) Plato
(C) Aristotle
(D) John Locke



2. The process of selecting units from a population to estimate characteristics of the population is called
(A) analyzing
(B) inference
(C) research
(D) sampling

3. We calculate average marks of a student in the way as we calculate
(A) arithmetic mean
(B) geometric mean
(C) standard deviation
(D) variance

4. The __________ is a measure of how spreads out points are from the mean.
(A) arithmetic mean
(B) geometric mean
(C) standard deviation
(D) variance

5. The standard deviation is the __________ of the variance.
(A) square
(B) square root
(C) cube
(D) cube root

6. The concept of pragmatism in educational philosophy says that education should be about
(A) obedience
(B) virtue
(C) life and growth
(D) shaping good citizens



7. The idea of practical learning means education should apply to the
(A) practice
(B) society
(C) abstract knowledge
(D) real world

8. An aspect of pragmatism is experiential learning, which says, education should come through
(A) experience
(B) practice
(C) knowledge
(D) observations

9. According to Aristotle, virtue is a/an __________ state between excess and deficiency.
(A) natural
(B) intermediate
(C) real
(D) artificial

10. In case of spending money, the virtue is __________ between wastefulness and stringiness.
(A) generosity
(B) penury
(C) lavishness
(D) prodigal

ANSWERS :

  1. C
  2. D
  3. A
  4. C
  5. B
  6. C
  7. D
  8. A
  9. B
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.