Child Development & Pedagogy (SET-23)

Child Development Multiple Choice questions

Child Development & Pedagogy (SET-23)

1. Absenteeism can be tackled by :
a. teaching
b. punishing the students
c. giving the sweets
d. contacting the parents

2. Discipline means:
a. strict-behaviour
b. severe punishment
c. obedience
d. going by the rules

3. If any girl child does not come to school regularly you will
a. no bother
b. struck off her name
c. complain to the Principal
d. meet the parents and en-courage them

4. In co-education you won’t to :
a. make separate rows of boys and girls
b. you give preference to boys over girls
c. you give preference to none
d. you deal according to need

5. One of the basic principles of socializing individuals is
a. religion
b. caste
c. educational
d. imitation

6. Which of the’ skills do you consider most essential for a teacher?
a. Oration skill
b. Listening skills
c. Managerial skills
d. Teaching skills

7. Which of the’ skills do you consider most essential for a teacher?
a. encourage children to search for knowledge
b. have all the information for the children
c. ability to make children memorize materials
d. enable children to do well in tests

8. Which of the’ skills do you consider most essential for a teacher?
a. identify gifted children
b. have an understanding of all children abilities
c. identify children with learning disabilities
d. none of the above

9. Which of the’ skills do you consider most essential for a teacher?
a. ability to help children understand texts thoroughly
b. ability to help children do all the exercises
c. ability to raise possible actions from the texts
d. ability to help children from their own opinions on the text

10. Which of the’ skills do you consider most essential for a teacher?
a. to communicate well
b. to use difficult language
c. to impress students
d. to read out the textbook

 

ANSWERS :

  1. A
  2. D
  3. D
  4. C
  5. C
  6. D
  7. A
  8. B
  9. D
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.