Child Development & Pedagogy (SET-24)

Child Development & Pedagogy (SET-24)

1. You find a student to be intelligent. You will
a. Remain pleased with him
b. Not give him additional homework
c. Motivate him so that he can make more progress
d. Inform his parents about the fact that he is intelligent

2. If some students are not in a mood to study in the class, you will
a. Force them to study
b. Tell those students to leave the class and enjoy
c. Warn them that they must study else you will report the matter to the Principal
d. Tell them some interesting things related to their interests or your own subject

3. Child development is defined as a field of study that
a. Examines change in human abilities.
b. Seeks to explain behavior across the life span.
c. Compares children to adults to senior citizens.
d. Accounts for the gradual evolution of the child’s cognitive, social, and other capacities.

4. The term ‘identical elements’ is closely associated with:
a. Group instruction
b. Transfer of learning
c. Jealousy between twins
d. Similar test questions

5. Organismic theories of development hold that
a. Psychological structures and processes within the child help determine his/her development.
b. Physical structures and processes within the child help determine his/her development.
c. Passively developed structures and processes within the child help determine his/her development.
d. Slowly developed structures and processes within the child help determine his/her development.

6. A Person believes that nurture strongly influences the development of his child. He would not agree with the importance of:
a. Genetic factors.
b. Exposure to peers.
c. The types of toys at home.
d. The warmth displayed by the parents.

7. If student is too shy to participate in the class, you will
a. Not ask questions from him
b. Ask only those questions from him whose answers can be given by him
c. Not ask those questions from him whose answers are beyond his means and due to which, he may become objects of ridicule in the class
d. Ask questions from him only when he is keen to answer them

8. How will you bring a hyperactive child on the right path?
a. Make him sit in front of the class and keep a strict vigil on him
b. Allocate a seat for him in a corner of the class
c. Give him tasks of watering trees, cleaning the blackboard, making toys of clay etc.
d. None of above

9. Knowledge of child psychology is a must for a primary teacher. That is because
a. It helps in making children disciplined
b. The examination result is improved
c. It becomes a convenient mode for motivating children
d. It helps the teacher in understanding the behavior of children

10. The current movement of behavior modification, wherein tokens are awarded for correct responses, is a reflection of:
a. Herbart’s Five Steps
b. Lock’s Tabula rasa
c. Thorndike’s Law of Effect
d. Thorndike’s Law of Exercise

 

Answers :

  1. C
  2. D
  3. D
  4. B
  5. A
  6. B
  7. D
  8. C
  9. D
  10. C

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!