Child Development & Pedagogy (SET-28) | PSTET | CTET

Child Development Multiple Choice questions

Child Development & Pedagogy (SET-28) | PSTET | CTET





1. Absenteeism can be tackled by :
a. teaching
b. punishing the students
c. giving the sweets
d. contacting the parents

2. Discipline means:
a. strict-behaviour
b. severe punishment
c. obedience
d. going by the rules

3. If any girl child does not corner to school regularly you will
a. no bother
b. struck off her name
c. complain to the Principal
d. meet the parents and en-courage them

4. In co-education you won’t
a. make separate rows of boys and girls
b. you give preference to boys over girls
c. you give preference to none
d. you deal according toned

5. One of the basic principles of socializing Individuals is:
a. Religion
b. Caste
c. Education
d. Imitation

6. Which of the skills do you consider most essential for a teacher?
a. Oration skill
b. Listening skills
c. Managerial skills
d. Teaching skills

7. Success in developing values is mainly dependent upon
a. government
b. Society
c. family
d. teacher

8. Good reading aims at developing
a. understanding
b. pronunciation
c. sensitivity
d. increasing factual knowledge

9. The primary duty of a teacher is to be responsible to his/her:
a. family
b. students
c. society
d. nation

10. Which of the following is not related to educational achievement?
a. Heredity
b. Experiences
c. Practice
d. Self learning

11. One of, the students of a class hardly talks in the class. How would you encourage him to express himself?
a. By organizing discussions
b. By encouraging children to take part in classroom activities
c. By organizing educational games/ programmes in which- children feel like speaking
d. By giving good marks to those who express themselves well

 

Answers :

  1. D
  2. D
  3. D



  4. D
  5. C
  6. D
  7. C
  8. A
  9. B
  10. A
  11. C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.