Child Development & Pedagogy (SET-32) | PSTET | CTET

Child Development Multiple Choice questions

Child Development & Pedagogy (SET-32) | PSTET | CTET

1. Who is the father of genetic epistemology?
a. Piaget
b. Bruner




c. Vygotsky
d. Dewey

2. The best place of social development for a 12 years old child is ………..
a. Neighborhood
b. Family
c. Playground
d. School

3. In which of the following stages the child looks self-centered?
a. Infancy
b. Early childhood
c. Adolescence
d. Adulthood

4. The period of sensory motor adaptation of Piaget is……………
a. 0-2 years
b. 1-3 years
c. 3-5 years
d. 4-6 years

5. …………… is the capacity to acquire and apply knowledge.
a. Personality
b. Intelligence
c. Aptitude
d. Attitude

6. ………… Is the ratio of mental age to the chronological age multiplied by 100.
a. Emotional quotient
b. Intelligence quotient
c. Both
d. None of these

7. Single factor theory of intelligence was given by ………….
a. Alfred Binet
b. Thorndike
c. Freeman
d. None of them

8. Non-verbal test of intelligence is suitable for ……………….
a. Deaf and dumb
b. Literates
c. Backward children
d. All of these

9. Intelligence testing is useful for knowing …………….
a. Individual difference
b. Mental retardation
c. Educational backwardness
d. All of these

10. Who is the father of “Theory of Multiple Intelligence”?
a. Gardner
b. Vygotsky
c. Bruner
d. Piaget




ANSWERS :

  1. A
  2. C
  3. B
  4. A
  5. B
  6. B
  7. A
  8. D
  9. D
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.