Child Development & Pedagogy (SET-33) | PSTET | CTET

Child Development Multiple Choice questions

Child Development & Pedagogy (SET-33) | PSTET | CTET

1. Which indicates the change in the quality or character of a child?
a. Growth
b. Development
c. Learning
d. Environment




2. The process of expansion of an individual’s capacities quantitatively, should be termed as:
a. Development
b. Growth
c. Equilibration
d. Maturation

3. Primary education helps ………………
a. Socialization of child
b. Democratization of child
c. In course understanding
d. All of the above

4. “Child growth as proceeding through an organized sequence of stages divided roughly by age” in view of ……………..
a. Kohlberg
b. Piaget
c. Vygotsky
d. Skinner

5. The development that proceeds in the direction of the longitudinal axis i.e., head to foot is termed as ……………
a. Cephalo-caudal development
b. Proximo distal
c. Interrelation
d. Intergration




6. The development that proceeds from the centre to the periphery is termed as:
a. Spiral development
b. Linear development
c. Proximo-distal
d. None of the above

7. The differences among individuals that distinguish them from one another and make each one a unique individual are denoted by the term ………….
a. Individual difference
b. Heredity
c. Environment
d. Personality

8. The cardinal principles of learner centered education are …………….
a. Learning by doing
b. Learning by living
c. Both
d. None of these

9. Who gives more stress to the philosophy of social constructivism?
a. Piaget
b. Kohlberg
c. Vygotsky
d. Dewey

10. ………… is the process of determining the context to which an objective is achieved or the qualities envisaged.
a. Measurement
b. Evaluation
c. Both (a) and (b)
d. None of these

ANSWERS :

  1. B
  2. A
  3. D
  4. B
  5. A
  6. C
  7. A
  8. C
  9. C
  10. B

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.