Child Development & Pedagogy (SET-34) | PSTET | CTET

Child Development Multiple Choice questions

Child Development & Pedagogy (SET-34) | PSTET | CTET

1. How many stages of cognitive development recommended by Piaget?
a. Seven stages
b. Six stages
c. Four Stages
d. Two Stages




2. Learning depends on cognitive development
a. Always
b. Some Times
c. Never
d. In calculation

3. What is meant by Schema?
a. Chunking mechanisms
b. Learning techniques
c. Organized packets of information stored in long-term memory
d. Defense mechanisms

4. If you find a student wearing some odd dress in your class, you will
a. Ask the student not to attend the class
b. Make a joke on him
c. Counsel him not to wear such clothes in a class
d. Not give any attention

5. Class-room discipline can be maintained effectively by a teacher
a. By wearing fancy and expensive clothes by teacher
b. By providing a programme which is according to the need and interest of the pupil
c. If indiscipline take place, handle it with a stern attitude
d. None of the above

6. Select “the educable” group of students from the following groups, indicating different I.Q. levels
a. 50 to 70
b. 30 to 50
c. 70 to 90
d. 40 to 80

7. The raw material of thinking is
a. Symbols
b. Semantics
c. Man
d. Child




8. Which of the following is not a product of learning?
a. Skill
b. Knowledge
c. Maturation
d. Physical structure

9. A Teacher of high caste is biased with the low caste students. What advice you would like to give to that teacher?
a. Rebuke him for narrow thinking
b. His attitude is all right
c. Threat him against the constitutional provisions
d. He should not behave against the national spirit and need of the hour

10. If a student is weak in “English”, what should be the role of English teacher?
a. Teacher will prepare question and answer for the student
b. Teacher will try to increase the curiosity of the student in the subject
c. Advice the student to avoid the subject
d. The teacher will take special care, so that the student can improve in the subject

 

ANSWERS :

  1. C
  2. A
  3. C
  4. C
  5. B
  6. A
  7. A
  8. C
  9. D
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.