Child Development and Pedagogy (SET-7)





1. Frobel‟s most important contribution to education was his development of the
a. Vocational school
b. Public high school
c. Kindergarten
d. Latin School

2. Of the following, the main purpose of state certification of teachers is to
a. Monitor the quality of teacher training institutions
b. Provide for a uniform standard of entry-level teacher competency throughout the state
c. Exclude from the profession those not trained in pedagogy
d. Exclude from the profession those who are mentally unhealthy

3. The key difference between evolutionary and cultural change is that evolutionary change
alters__________ whereas cultural change alters____________.
a. Reproduction; environment
b. Heredity; environment
c. Environment; behavior
d. Development; learning

4. The current view of childhood assumes that
a. Children are similar to adults in most ways.
b. Children are best treated as young adults.
c. Childhood is basically a “waiting period.”
d. Childhood is a unique period of growth and change.

5. In preparing a fifth grade class to take a standardized reading test the teacher is best advised to:
a. Tell the children the test is very important and they should do the best they can
b. Ditto key questions from a previous test and allow the pupils to answer them
c. Coach the below grade level readers, as the rest of the class will do well anyway
d. Give the pupils practice in answering questions similar to the type that will appear on the test

6. A normal child of twelve years of age is most likely to
a. Have difficulty with gross motor coordination
b. Have feelings of anxiety about pleasing adults
c. Confine his/her interests to here and now
d. Be eager for peer approval

7. Creative writing should be an activity planned for
a. Only those children reading on grade level
b. Only those children who can spell and also, can write cohesive sentences
c. Only those children who want to write for the newspaper of the class
d. All children

8. Of the following, the most promising step for a teacher to take in order to improve class discipline is to
a. Note specific infractions of class rules in the marking book
b. Evaluate his/her materials, methods and approaches to children
c. Consult the class and agree upon a graduated series of punishments
d. Call a parent-teacher meeting to discuss the situation

9. The question “Will the shy child who never speaks turn into a quiet, shy adult or will the
child become a sociable, talkative person?” is concerned with which developmental issue?
a. Maturation
b. Continuity and discontinuity
c. Cultural universals versus cultural relativism
d. Nature and nurture

10. A child from a disorganized home will experience the greatest difficulty with:
a. Well structured lessons
b. Independent study
c. Programmed instruction
d. Workbooks

 




Answers :

  1. C
  2. B
  3. B
  4. D
  5. D
  6. D
  7. D
  8. B
  9. D
  10. B

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!