Environmental Science (SET-2)

1. During summer the earth is
a. Closer to the sun
b. Away from the sun
c. Closer to the moon
d. Away from the moon

2. Non-green plants like mushroom can’t make their own food because:
a. They are too small
b. They lack chlorophyll
c. They lack photo-tropism
d. They lack roots to suck water

3. Most of the reptiles like snakes, crocodiles, etc. eat their food by:
a. Tearing its flesh
b. A process called cud chewing
c. Swallowing it as a whole
d. Sucking its blood

4. How much time does the earth take to complete one rotation?
a. 24 hrs.
b. 1 day
c. 1 year
d. Both A & B

5. How many muscles are there in a human body?
a. 600
b. 700
c. 800
d. 900

6. Which of the following is not a part of the excretory system?
a. Eyes
b. Kidneys
c. Lungs
d. Skin

7. During breathing which gas is most required by us?
a. Hydrogen
b. Oxygen
c. Carondioxide
d. Nitrogen

8. Which part of the body controls all the other organs?
a. Heart
b. Eyes
c. Brain
d. Stomach

9. Flamingos have ______ kind of feet
a. Perching
b. Wading
c. Webbed

10. The tomato plant falls under the category of:
a. Herbs
b. Shrubs
c. Trees
d. Grass

 

Answers :

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. A
  6. A
  7. B
  8. C
  9. B
  10. A

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!