Environmental Science (SET-3)

1. Which Indian scientist has got a Nobel Prize for his contribution in physics?
a. Rabindra Nath Tagore
b. Mahatma Gandhi
c. Albert Einstein
d. Hargovind Khurana

2. When some sugar is dissolved in a glass of water, the water level:
a. Increases
b. Decreases
c. Remains the same
d. None of the above

3. The nature of relationship between condensation & evaporation is:
a. They are the same
b. They are opposite
c. They are similar but not in all respects
d. None of the above

4. We slip very easily on a wet floor because
a. Water reduces the friction
b. Water increases the friction
c. We slip because we lose our balance
d. None of the above

5. The process of solid changing into liquid upon the supply of heat is called:
a. Condensation
b. Evaporation
c. Melting
d. Boiling

6. When we exhale, our lungs have to:
a. Contract
b. Expand
c. Be still
d. None of the above

7. Our head is made up of only one movable bone; it is called:
a. Skull
b. Cranium
c. Jawbone
d. Collarbone

8. The young ones of the frog are called:
a. Young frogs
b. Frog cubs
c. Puppies
d. Tadpoles

9. Paper is mainly made up of:
a. Cellulose & starch
b. Polythene & cotton
c. Bamboo & grass
d. Sunflower & Maize

10. Our sun is:
a. Planet
b. Satellite
c. Comet
d. Star

 

ANSWERS :

  1. D
  2. C
  3. B
  4. A
  5. C
  6. A
  7. C
  8. D
  9. C
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.