General Science (SET-1)




1. Which of the following is the lightest metal ?

(A) Mercury
(B) Silver
(C) Lithium
(D) Lead

2. The most important ore of Aluminium is —

(A) Bauxite
(B) Calamine
(C) Calcite
(D) Galena

3. The element present in the largest amount in rocks and minerals is —

(A) Carbon
(B) Silicon
(C) Hydrogen
(D) Aluminium

4. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is —

(A) Solder
(B) Alloysteel
(C) Nichrome
(D) German Silver

5. German Silver is an alloy of —

(A) Copper, Silver & Nickel
(B) Silver, Copper & Aluminium
(C) Zinc, Copper & Nickel
(D) Silver, Zinc & Nickel

6. Air is a/an —

(A) Compound
(B) Element
(C) Mixture
(D) Electrolyte

7. Which of the following is the best conductor of Electricity ?

(A) Ordinary water
(B) Sea water
(C) Boiled water
(D) Distilled water

8. Balloons are filled with —

(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Argon

9. The charcoal used to decolourise raw sugar is —

(A) Animal charcoal
(B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal
(D) Wood charcoal

10. The most abundant metal in the earth’s crust is —

(A) Zinc
(B) Copper
(C) Aluminium
(D) Iron

 

Answers :

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. C
  6. C
  7. B
  8. A
  9. D
  10. C

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!