General Science (SET-10) of 25 Questions





1. Red-rot and Ergot disease are associated with the Produuction of:
A. Bajra and wheat
B. Groundnut and sugarcane
C.Wheat and groundnut
D.Sugarcane and Bajra
Ans: D

2. Who among the following received Nobel prize for unraveling the helical structure of Protein ?
A. Linus pauling
B. Maurice Wilkins
C. Sanger
D. Watson and Crick
Ans: A

3. Which one of the following kinds of organism causes maleria ?
A. Bacterium
B. Fungus
C. Protozoan
D. Virus
Ans: C

4. Which among the following is poorest source of Fat ?
A. Curd
B. Egg
C. Fish
D. Milk
Ans: C

5. The release of which one of the following into Ponds and wells helps in controlling mosquitoes ?
A. Crab
B. Gambusia Fisha
C. Dogfish
D. Snail
Ans: B

6. Which one of the following crop improvement technique is based on the concept of Cellular Totipotency in plants
A. Polyploid
B. Tissue Culture
C. Induced Culture
D. Hybridisation
Ans: B

7. The high milk yielding breed of cow developed in India through cross breeding is ?
A. Haryana
B. Red sindhi
C. Murrah
D. Holstein-Friesian
Ans: B

8. Zoological Survey of India Planned to Establish Five DNA Laboratories in India. Which one of the following cities is not included in its planned list?
A.New Delhi
B. Chennai
C. Kolkata
D. Pune
Ans:A

9. If the drinking water supply pipeline is damaged and is contaminated with domestic sewerage. which one of the following disease is most likely to occur ?
A. Measles
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Diphtheria
Ans: B

10. Which scientist disapproved the theory of spontaneous generation and performed the experiment to show “Life begets life” ?
A. Alexander flemin
B. Joseph Lister
C. Louis pasteur
D. Linus Pauling
Ans: C




11. The Scientists recently estimated the age of the moon around —– Billion years.
A. 4.36
B. 3.36
C. 5.34
D.7.54
Ans: A

12. Which of the following are infected by foot and mouth disease ?
A. Cats
B. Cattle
C. Dogs
D. Poultry
Ans: B

13. Which one of the following disease is caused by bacteria ?
A. Hepatitis B
B. Poliomyelitis
C. Scabies
D. Tuberculosis
Ans: D

14. Which one of the following is vector for KALA-AZAR disease ?
A. Housefly
B. Sandfly
C. Aedes mosquito
D. Anopheles Mosquitos
Ans: B

15. In terms of organic evolution, which one of the following is more advanced than the other three ?
A. Bat
B. Pigeon
C. Ostrich
D. Vulture
Ans: A

16. Night blindness can be corrected by the intake of ?
A. Vitamin A
B. Vitamin B Complex
C. Vitamin C
D. Vitamin D
Ans: A

17. Which one of the enzymes is found in human saliva ?
A. Trypsin
B. Pepsin
C. Ptyalin
D. Rennin
Ans: C

18.Which one of the following element is essential for the transmission of Nerve impulses in nerve fibers of Human body ?
A. Calcium
B. Iron
C. Sodium
D. Zinc
Ans: C

19. In the human body, the red blood cells are produced in ?
A. Liver
B. Voluntary Muscles
C. Pancreas
D. Bone marrow
Ans: D

20. The purpose of Genetically modifying brinjal and cotton as Bt-Brinjal, Bt-Cotton was to make them ?
A. Drought resistant
B. High yielding
C. Pest resistant
D. Short-duration crops
Ans: C

21. Which one of the following is a pigment ?
A. Albumin
B. Elastin
C. Keratin
D. Melanin
Ans: D

22. Which of the following is biodegradable?
A. D.D.T.
B. Paper
C. Plastic
D. Aluminium
Ans: B

23. Electrostatic precipitation is used to control ?
A. Water pollution
B. Solid waste
C. Noise pollution
D. Air pollution
Ans: D

24. X-rays were discovered by –
A. Roentgen
B. H.Davy
C. Lavoisier
D. Faraday
Ans: A




25. Where was India’s first computer installed?
A. Indian Statistical Institute, Calcutta
B. Indian Institute of Technology, Delhi
C. Indian Institute of Science, Bangalore
D. Bharat Sanchar Nigam Ltd, Delhi
Ans: A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.