General Science (SET-12) of 25 Questions





76. In human body the blood enters the aorta of the circulartory system from the ?
A. Left artium
B. Left Ventricle
C. Right atrium
D. Right Ventricle
Ans: B

77. Which is iodine-deficienty disease ?
A. Arthritis
B. Goitre
C. Glucoma
D. Pneumonia
Ans: B

78. Which oil is least recommended for high blood pressure person ?
A. Coconut oil
B. Groundnut oil
C. Mustand Oil
D. Sunflower Oil
Ans: C

79. Which Nutrients plays a important role in Coagulation of Blood ?
A. Calcium
B. Iron
C. Potassium
D. Sodium
Ans: A

80. Which one of following vitamins can be synthesized by human body ?
A. Vitamin B1
B. Vitamin B12
C. Vitamin C
D. Vitamin D
Ans: D

81. What is the process responsible for producing photons in a diode laser?
A. Fermi level shift
B. Majority carrier injection
C. Carrier freeze out
D. Electron-hole recombination
Ans: D

82. Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?
A. Anthracite
B. Peat
C. Bituminous
D. Lignite
Ans: A

83. What is the main component of biogas and natural gas?
A. Ethane
B. Methane
C. Propane
D. Butane
Ans: B




84. What is dry ice?
A. Liquid nitrogen
B. Water ice
C. Solid carbon dioxide
D. Frozen ethanol
Ans: C

85. Nail polish remover contains mainly ?
A. Methanol
B. Ethanol
C. Acetone
D. Limonene
Ans: C

86. Which of the following measurements is not a unit of distance?
A. Ammeter
B. Cubit
C. Parsec
D. Angstrom

Ans: A (An ammeter is a device that measures the current in an electric circuit, the amount of charge per unit time through a point of reference)
87. Who discovered X-rays?
A. Land
B. Roentgen
C. Eastman
D. Kodak
Ans: B

88. What is defined as the change in velocity over time?
A. Acceleration
B. Speed
C. Work
D. Force
Ans: A

89. Which one of the following is caused by virus ?
A. Cholera
B. Influenza
C. Scabies
D. Typhoid
Ans: B

90. Which one of the following elements is required by the human body for the hardening of Bones and teeth ?
A. Iodine
B. Iron
C. Phosphorus
D. Potassium
Ans: C

91. Which one of the following is not caused by Nutritional deficienty ?
A. Kwashiorkor
B. Haemophilia
C. Beriberi
D. Marasmus
Ans: B

92. Chemically, what is Sname Venom ?
A. Glycolipid
B. Polysacchride
C. Protein
D. Steroid
Ans: C

93. The root of which one of following plants contain the bacteria that convert free Nitrogen to Nitrates used by plants ?
A. Mustand
B. Pea
C. Sugarcane
D. Wheat
Ans: B

94. Which one among following is rich in protein ?
A. Boiled rice
B. Brea of Wheat
C. Fried Potato Chips
D. Fried Gram
Ans: D

95. Which part of Potato plant is used as Vegetable ?
A. Modified root
B. Modified stem
C. Modified leaf
D. Modified flower
Ans: B

96. Mashrooms are actually ?
A. Algae
B. Fungi
C. Lichens
D. Parasitic moss plant
Ans: B

97. All Enzymes are actually ?
A. Protein
B. Carbohydrates
C. Fatty acids
D. Sterols
Ans: A

98. Among the following fruits, which one is not a True fruits ?
A. Apple
B. Tomato
C.Coconut
D. Date
Ans: A

99. In which oran of the human body is Ammonia converted into Urea ?
A. Kidney
B. Liver
C. Pancreas
D. Spleen
Ans: B
100. Who saw the cells for the first time in the thin slice of Cork using his crude Mircoscope ?
A. August Weismann
B. Louis Pasteur
C. Robert Brown
D. Robert Hooke
Ans: D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.