General Science (SET-17)

1. Rayon is chemically:
a. Glucose
b. Amylase
c. Cellulose
d. Peptin




2. Which of following is used as a filter in rubber tyres?
a. Graphite
b. Coal
c. Coke
d. Carbon Black

3. In vulcanization, natural rubber is heated with:
a. Carbon
b. Sulphur
c. Silicon
d. Phosphorus

4. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?
a. Foam type
b. Soda acid type
c. Powder type
d. None of these

5. Which is/ are the important raw materials in cement industry?
a. Limestone
b. Gypsum & Clay
c. Clay
d. Limestone & Clay

6. Which of the following is the petroleum wax?
a. Bees wax
b. Carnauba wax
c. Paraffin wax
d. Jojoba wax

7. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint?
a. Cotton
b. Rayon
c. Nylon
d. Terylene

8. Rubber is coagulated from latex by adding:
a. Hydrochloric acid
b. Acetic acid
c. Sulphuric acid
d. Carbonic acid

9. Paper is manufactured by:
a. Wood and resin
b. Wood, Sodium and Bleaching powder
c. Wood and bleaching powder
d. Wood, Calcium, hydrogen sulphate and resin




10. Which synthetic fibre is known as artificial silk?
a. Cotton
b. Rayon
c. Terylene
d. Nylon

 

Answer :

  1. C
  2. D
  3. B
  4. C
  5. D
  6. C
  7. B
  8. B
  9. D
  10. B

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!