General Science (SET-18)

general-science-questions

1. Which is a good nuclear fuel?
a. Uranium: 238
b. Neptunium: 239
c. Thorium: 236
d. Plutonium – 236




2. Long distance photography is facilitated by:
a. Visible light
b. X-rays
c. Infra Red rays
d. Ultra violet rays

3. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurance in the building materials?
a. Radium
b. Radon
c. Thorium
d. Plutonium

4. In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the:
a. Conversions of neutrons into protons
b. Conversion of chemical energy into nuclear energy
c. Conversion of mechanical energy into nuclear energy
d. Conversion of mass into energy

5. Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors ?
a. Heavy water
b. Cadmium
c. Liquid sodium
d. Graphite

6. The isotope of Uranium capable of sustaining chain reaction is:
a. U 235
b. U 238
c. U 239
d. None of these

7. Radioactive disintegration of Uranium ultimately results in formation of:
a. Radium
b. Thorium
c. Polonium
d. Lead

8. Atom bomb is made on the basis of:
a. Nuclear fusion
b. Nuclear fission
c. Both a & b
d. None of these

9. Which of the following has least penetrating power?
a. Alpha particles
b. Beta particles
c. Gamma particles
d. All have same power

10. What is increasing order of the wave lengths of the following colours:
1. Orange
2. Indigo
3. Yellow
4. Violet
a. 1, 2, 3, 4
b. 3, 4, 1, 2
c. 4, 3, 2, 1
d. 4, 2, 3, 1

 




Answer :

  1. C
  2. C
  3. C
  4. D
  5. C
  6. A
  7. D
  8. B
  9. A
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.