General Science (SET-2)





1. The gas used to extinguish fire is —
(A) Neon
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon Monoxide

2. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(A) Making cement and glass
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues
(D) Cutting very hard substances

3. The element common to all acids is —
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Sulphur

4. Gobar gas contains mainly —
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Butane
(D) Carbon Monoxide

5. The most malleable metal is —
(A) Silver
(B) Gold
(C) Aluminium
(D) Sodium

6. Tetraethyl lead is used as —
(A) Mosquito repellent
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher
(D) Petrol additive

7. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon

8. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(A) Bromine
(B) Chlorine
(C) Helium
(D) Phosphorus

9. From which mineral is radium obtained —
(A) Limestone
(B) Haematitie
(C) Pitchblende
(D) Rutile

10. What is laughing gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide
(D) Nitrous oxide




11. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes ?
(A) Steel
(B) Graphite
(C) Tungsten
(D) Diamond

12. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus
(D) Black Phosphorous

13. Stainless steel is an alloy of —
(A) Iron, Carbon and Nickel
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc
(D) Iron, Chromium and Nickel

14. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide
(B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate
(D) Calomel : Mercurous Chloride

15. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
(A) Lead
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Mercury

 

Answers:

    1. C
    2. D



  1. B
  2. A
  3. B
  4. D
  5. B
  6. A
  7. C
  8. D
  9. D
  10. A
  11. D
  12. B
  13. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.