General Science (SET-20)

1. Find the odd one ?
a. Marble
b. Chalk
c. Lime Stone
d. Slaked Lime




2. Diamond is harder than graphite because of:
a. Difference of layers of atoms
b. Tetrahedral structure of diamonds
c. Difference of crystaline structures
d. None of these

3. A super conductor is characterised by:
a. Zero permeability
b. Low permeability
c. High permeability
d. Infinite permeability

4. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose?
a. Diamond
b. Graphite
c. Coke
d. Wood Charcoal

5. The main constituents of Pearl are:
a. Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate
b. Calcium oxide, Ammonium Chloride
c. Argonite , Chonchiolin
d. Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate

6. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is:
a. Thorium
b. Radium
c. Plutonium
d. Uranium

7. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air, used by deep sea drivers for breathing is:
a. Helium
b. Argon
c. Krypton
d. Xenon

8. The group of metals Fe, Co, Ni may be best called as:
a. Alkali metals
b. Rare metals
c. Main group metals
d. Transition metals




9. Which of the following characters is not shown by hydrogen:
a. It burns in air to form water
b. It supports combustion
c. It combines with almost all metals forming hydrides
d. It readily combines with fluorine and chlorine

10. Which of the following elements is obtained from sea weeds?
a. Argon
b. Sulphur
c. Vanadium
d. Iodine

 

Answers :

  1. D
  2. C
  3. A
  4. D
  5. A
  6. C
  7. A
  8. D
  9. B
  10. D

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!