General Science (SET-21)

general-science-questions

1. The metallic constituents of hard water are:
a. Magnesium, Calcium and tin
b. Iron, tin and calcium
c. Calcium, magnesium and iron
d. Magnesium, tin and iron

2. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called:
a. Osmosis
b. Desiccation
c. Efflorescence
d. Deliquescene

3. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air:
a. Carbon dioxide
b. Oxygen
c. Hydrogen Sulphide
d. Nitrogen




4. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically:
a. Sodium Silicate
b. Silicon dioxide
c. Germenium dioxide
d. Hydrogen Sulphide

5. Bell Metal is an alloy of:
a. Brass and Nickel
b. Zinc and Copper
c. Tin and Copper
d. Nickel and Copper

6. The high temperature superconductors are:
a. Metal alloys
b. Ceramic oxides
c. Inorganic polymers
d. Pure rare earth metals

7. The ingredients of Gun metal are:
a. Iron, tin
b. Copper, tin
c. Iron, brass, tin
d. Iron, zinc, titanium

8. The gas usually causing explosions in coal mines is:
a. Hydrogen
b. Carbon monoxide
c. Air
d. Methane

9. Cotton fibers are made of:
a. Cellulose
b. Starch
c. Proteins
d. Fats

10. Which of the following ores does not contain iron?
a. Haematite
b. Magnetite
c. Limonite
d. Cassiterite

 

Answers :

  1. C
  2. D
  3. C
  4. B
  5. C



  6. B
  7. B
  8. D
  9. A
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.