General Science (SET-24)

general-science-questions

1. Bleaching powder is made from:
a. Sulphur dioxide and gypsum
b. Chlorine and Charcoal
c. Soda ash and lime
d. Lime and Chlorine

2. The two elements that are frequently used for making transistors are:
a. Boron and Aluminium
b. Silicon and Germenium
c. Iridium and Tungsten
d. Niobium and Columbium

3. Which of the following gas is not known as green house gas?
a. Methane
b. Carbon dioxide
c. Nitrous oxide
d. CFC

4. Which of the following is not a neutral oxide?
a. Carbon Monoxide
b. Sulphur Dioxide
c. Water
d. Nitric Oxide

5. Which of the following is used in making smoke bombs?
a. Sulphur
b. Phosphorus
c. Hydrogen
d. Carbon

6. Caustic Soda is:
a. Nacl
b. Na2CO3
c. NaOH
d. NaHCO3

7. Chemical formula of Water glass is:
a. Na2SiO3
b. Al2O3
c. NaAlO2
d. CaSiO3

8. Which of the following is not a bleaching agent?
a. Sulpher di-oxide
b. Carbon di-oxide
c. Sodium hypochlorite
d. Chlorine

9. The gas usually filled in electric bulb is;
a. Hydrogen
b. Oxygen
c. Nitrogen
d. Carbon di-oxide

10. Heavy water is:
a. Tritium oxide
b. Deuterium oxide
c. Rain water
d. Water at 4°C

 

Answers :

  1. D
  2. B
  3. C
  4. B
  5. B
  6. C
  7. A
  8. B
  9. C
  10. B

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.