General Science (SET-25)

general-science-questions

1. The gases used in different types of welding would include:
a. Oxygen & Hydrogen
b. Oxygen, acetylene & argon
c. Oxygen & acetylene
d. Oxygen, hydrogen & nitrogen




2. Which of the following alloys is used for making magnets?
a. Duralumin
b. Stainless Steel
c. Alnico
d. Magnelium

3.Parmanent hardness of water may be removed by the addition of:
a. Alum
b. Sodium Carbonate
c. Lime
d. Potassium Permanganate

4.Potassium nitrate is used in:
a. Salt
b. Glass
c. Fertiliser
d. Medicine

5.In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found?
a. Old igneous
b. Old sedimentary
c. Old metamorphic
d. New metamorphic




6.Which of the following gases is lighter than air?
a. Carbon dioxide
b. Oxygen
c. Ammonia
d. Chlorine

7.Which of the following is used as lubricant?
a. Graphite
b. Silica
c. Diamond
d. Iron Oxide

8.The purest form of iron is:
a. Steel
b. Pig iron
c. Cast iron
d. Wrought iron

9.The percentage of carbon is the least in:
a. Grey cast iron
b. Wrought iron
c. White cast iron
d. Steel

10.The colour of Emerald is:
a. Violet
b. Yellow
c. Deep Green
d. Prussian Blue

 

Answer :

  1. C
  2. C
  3. B
  4. B
  5. A
  6. C
  7. A
  8. D
  9. D
  10. C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.