General Science (SET-26)

general-science-questions

General Science (SET-26)





1. From which mineral is radium obtained:
a. Limestone
b. Haematitie
c. Pitchblende
d. Rutile

2. What is laughing gas?
a. Carbon dioxide
b. Sulphur dioxide
c. Nitrogen Dioxide
d. Nitrous oxide

3. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes?
a. Steel
b. Graphite
c. Tungsten
d. Diamond

4. Which form of phosphorus is used in safety metals?
a. Red Phosphorus
b. White Phosphorus
c. Yellow Phosphorus
d. Black Phosphorous

5. Stainless steel is an alloy of :
a. Iron, Carbon and Nickel
b. Iron and Manganese
c. Iron, Chromium and Zinc
d. Iron, Chromium and Nickel

6. Which of the following is not correctly matched?
a. Galena : Lead Sulphide
b. Green vitriol : Copper sulphate
c. Plaster of Paris : Calcium sulphate
d. Calomel : Mercurous Chloride




7. Which of the following metals forms an amalgum with other metals?
a. Lead
b. Tin
c. Zinc
d. Mercury

8. Which of the following is not an ore of Aluminium?
a. Felsper
b. Bauxite
c. Cryolite
d. Azurite

9. Most soluble in water is:
a. Camphor
b. Sugar
c. Sulphur
d. Common Salt

10. Bromine is:
a. colourless gas insoluble in water
b. A highly inflammable gas
c. A Black solid.
d. A red liquid.

 

Answers :

  1. A
  2. C
  3. D
  4. A
  5. D
  6. B
  7. D
  8. D
  9. B
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.