General Science (SET-28)

general-science-questions

General Science (SET-28)





1. The three abundant elements in the earth’s crust are aluminium, oxygen and silicon. The correct order of their abundance is:
a. oxygen, aluminium, silicon
b. aluminium, silicon, oxygen
c. oxygen, silicon, aluminium
d. silicon, oxygen, aluminium

2. Penicillin is widely used as:
a. an antiseptic
b. a disinfectant
c. an antibiotic
d. an insecticide

3. Which of the following is the lightest metal?
a. Mercury
b. Silver
c. Lithium
d. Lead

4. The most important ore of Aluminium is:
a. Bauxite
b. Calamine
c. Calcite
d. Galena

5. The element present in the largest amount in rocks and minerals is:
a. Carbon
b. Silicon
c. Hydrogen
d. Aluminium

6. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is
a. Solder
b. Alloysteel
c. Nichrome
d. German Silver

7. German Silver is an alloy of :
a. Copper, Silver & Nickel
b. Silver, Copper & Aluminium
c. Zinc, Copper & Nickel
d. Silver, Zinc & Nickel

8. Air is a/an:
a. Compound
b. Element
c. Mixture
d. Electrolyte

9. Which of the following is the best conductor of Electricity?
a. Ordinary water
b. Sea water
c. Boiled water
d. Distilled water




10.Balloons are filled with:
a. Helium
b. Oxygen
c. Nitrogen
d. Argon

 

Answers :

  1. D
  2. C
  3. C
  4. A
  5. B
  6. C
  7. C
  8. C
  9. C
  10. A

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.