General Science (SET-29)

general-science-questions

General Science (SET-29)

1.The charcoal used to decolourise raw sugar is:
a. Animal charcoal
b. Sugar charcoal
c. Cocoanut charcoal
d. Wood charcoal

2.The most abundant metal in the earth’s crust is;
a. Zinc
b. Copper
c. Aluminium
d. Iron

3.The gas used to extinguish fire is:
a. Neon
b. Nitrogen
c. Carbon dioxide
d. Carbon Monoxide




4.In which of the following activities Silicon Carbide is used?
a. Making cement and glass
b. Disinfecting water and ponds
c. Making castes for statues
d. Cutting very hard substances

5.The element common to all acids is:
a. Oxygen
b. Hydrogen
c. Nitrogen
d. Sulphur

6.Gobar gas contains mainly:
a. Methane
b. Carbon dioxide
c. Butane
d. Carbon Monoxide

7.The most malleable metal is :
a. Silver
b. Gold
c. Aluminium
d. Sodium

8.Tetraethyl lead is used as:
a. Mosquito repellent
b. Pain Killer
c. Fire extinguisher
d. Petrol additive

9.Which of the following is used in beauty parlours for hair setting?
a. Phosphorus
b. Sulphur
c. Chlorine
d. Silicon

10.Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature?
a. Bromine
b. Chlorine
c. Helium
d. Phosphorus

 

ANSWERS :

  1. A
  2. D
  3. C
  4. D
  5. B
  6. A
  7. B
  8. D
  9. A



  10. C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.