General Science (SET-3)





1. Which of the following is not an ore of Aluminium?
(A) Felsper
(B) Bauxite
(C) Cryolite
(D) Azurite

2. Most soluble in water is —
(A) Camphor
(B) Sugar
(C) Sulphur
(D) Common Salt

3. Bromine is —
(A) colourless gas insoluble in water
(B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid.
(D) A red liquid.

4. The metal used in storage batteries —
(A) Iron
(B) Copper
(C) Lead
(D) Zinc

5. Water has maximum density at —
(A) –4°C
(B) 0°C
(C) 4°C
(D) 100°C

6. The chemial name of Uria is —
(A) Aneurin
(B) Chloroetane
(C) Carbamide
(D) None of these




7. Permanent hardness of water can be removed by adding —
(A) Potassium Permanganate
(B) Chlorine
(C) Bleaching Powder
(D) Washing Soda

8. The formula of Plaster of Paris is —
(A) CaSO4
(B) CaSO4, 2H2O
(C) 2CaSO4, 4H2O
(D) 2CaSO4, H2O

9. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
(A) Asbestos
(B) Celluloid
(C) Purspecks
(D) Mica

10. Carborandum is —
(A) Silicon Dioxide
(B) Silicon Carbide
(C) Silicon Nitride
(D) Silicon Phosphide

 

ANSWERS :




1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (D) 9. (D) 10. (B)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.