General Science (SET-30)

general-science-questions

General Science (SET-30)

1. The conservation of hawks and owls is important to mankind chiefly because these birds eat:
a. numerous weed seeds
b. harmful birds
c. many harmful rodents
d. harmful reptiles

2. If the plane of the earth’s equator were not inclined to the plane of the earth’s orbit:
a. the year would be longer
b. the winters would be longer
c. there would be no change of seasons
d. the summers would be warmer

3. Which of the following vitamins is helpful for coagulation of blood?
a. C
b. D
c. E
d. K

4. For purifying drinking water, alum is used:
a. for coagulation of mud particles
b. to kill bacteria
c. to remove salts
d. to remove gases

5. A weather balloon is not fully inflated on the ground because:
a. if the balloon is fully inflated, it may not remain stable in a storm
b. the air inside the balloon expands as it rises and may burst
c. it cannot withstand the outside pressure if fully inflated
d. None of these

6. Vitamin B12 is most useful for combating:
a. Anaemia
b. Goiter
c. night blindness
d. Rickets

7. A transistor is most likely to be found in a:
a. Fuse
b. fluorescent lamp
c. hearing aid
d. wrist watch

8. A person born with the inner ear missing:
a. would not have the Eustachian tube
b. would never be able to hear sound
c. would be able to hear only with an electronic hearing aid
d. could only hear a loud explosion

9. The possibility of hereditary variation is greatest when:
a. self-fertilisation occurs, as in some plants
b. an abundant amount of food is provided for the egg
c. organisms reproduce sexually
d. organisms reproduce asexually

10. Steel is more elastic then rubber because:
a. its density is high
b. it is a metal
c. ratio of stress to strain is more
d. ratio of stress to strain is less

 

Answers :

  1. C
  2. C
  3. D
  4. A
  5. B
  6. A
  7. C
  8. B
  9. C
  10. C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.