General Science (SET-32)

general-science-questions

General Science (SET-32)

 

1. Superconductivity is a phenomenon in which the resistance of a substance:
a. increases with temperature
b. decreases with temperature
c. does not change with temperature
d. becomes zero at very low temperature

2. Liquids transmit pressure equally in all directions. This is known as:
a. Boyle-Pascal’s Law
b. Pascal’s Law
c. Archimedes’ Principal
d. None of the above

3. The life history of human malarial parasite in Anopheles was first described by;
a. Patrick Manson
b. Laveran
c. Ronald Ross
d. Richard Pfeiffer

4. Which of the following is based on the process of fusion?
a. Atom bomb
b. Hydrogen bomb
c. Ordinary bomb
d. Napalm bomb

5. Hybridization is:
a. downward movement of water through soil
b. a process of tilling the land
c. decayed vegetable matter
d. cross-fertilization between two varieties

6. Of the following foods, which one is the best source of protein?
a. Butter
b. Fish
c. Lettuce
d. Milk

7. The volume of which of the following materials decreases when it is heated from 0°C to 5°C?
a. Air
b. Copper
c. Water
d. Mercury

8. On a night when the sky is clear, the temperature may dip considerably; on a cloudy night the temperature will usually dip much less. The reason for this difference is that:
a. the clear sky allows radiant energy to escape readily from the earth
b. on a cloudy night the clouds are warm and therefore retard the cooling
c. the clear sky allows the cold of outer space to reach the earth
d. currents of air carry the heat away from the earth on a clear night

9. Which of the following chemicals is useful in photography?
a. Aluminium hydroxide
b. Potassium nitrate
c. Silver bromide
d. Sodium chloride

10. The purest form of water can be obtained from:
a. a deep tubewell
b. a running stream
c. a hot water spring
d. a heavy shower of rain

 

ANSWERS :

  1. D
  2. B
  3. C
  4. B
  5. D
  6. B
  7. C
  8. A
  9. C
  10. D

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.