General Science (SET-33)

General Science (SET-33)

1. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the:
a. force of adhesion
b. force of friction
c. centrifugal force
d. force of cohesion

2. If speed of rotation of the earth increases, weight of the body:
a. Increases
b. remains unchanged
c. decreases
d. may decrease or increase

3. The buoyancy depends on:
a. the shape of the body
b. the mass of the body
c. the mass of the liquid displaced
d. the depth to which the body is immersed

4. The working of a rocket is based on the principle of:
a. Electricity
b. Kepler’s Law
c. Newton’s Law
d. conservation of momentum

5. Acceleration is the rate of change of:
a. Direction
b. Distance
c. Speed
d. Weight

6. A body falling freely from a height towards the earth moves with uniform:
a. Speed
b. velocity
c. acceleration
d. weight

7. Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the
a. earth’s gravitational pull
b. moon’s gravitational pull
c. centripetal force due to the earth’s rotation
d. pressure of the atmosphere

8. The number of chromosomes in human body is:
a. 42
b. 44
c. 46
d. 48

9. The drug quinine is used in the treatment of:
a. bubonic plague
b. malaria
c. typhus
d. yellow fever

10. Reproductive cell in normal human beings are produced:
a. in greater numbers for a longer period of time in the male
b. for a longer period in the female than in the male
c. in equal numbers in both sexes
d. in greater numbers by the female then by the male

 

ANSWERS :

  1. D
  2. C
  3. C
  4. D
  5. C
  6. C
  7. A
  8. C
  9. B
  10. A

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!