General Science (SET-35) | PSTET | CTET | 20 QUESTIONS

general-science-questions

General Science (SET-35) | PSTET | CTET | 20 QUESTIONS

1. Amalgam is a mixture of:
a. Any non metal and chlorine
b. Any metal and fluorine
c. Any non metal and lead
d. Any metal and mercury

2. By which one among the following mechanisms, soap removes dirt from the cloth
a. Soap dissolves the soil
b. Soap reacts with soil and converts them into soluble silicates
c. Soap takes away the oily part of the soil and thus separates the soil from the cloth
d. The soap molecules bind with the soil, lift the soil and keep it suspended which can be rinsed away

3. If force is expressed in Newton and the distance in meter, then the work done is expressed in:
a. Joule
b. Kg wt
c. Kg wt m
d. Watt

4. The Law of Natural Selection is associated with:
a. Dalton
b. Darwin
c. Kepler
d. Mendel

5. When cream is separated from milk:
a. the density of milk increases
b. the density of milk decreases
c. the density of milk remains unchanged
d. it becomes more viscous

6. The element of an electric stove is made of:
a. Copper
b. Aluminium
c. Magnalium
d. Nicrome

7. The red blood cells are formed in the:
a. Heart
b. Liver
c. lymph nodes
d. bone marrow

8. Wet-bulb and dry-bulb thermo-meters are used to determine:
a. the minimum temperature at a place in any 24-hour period
b. relative humidity
c. air pressure
d. the maximum temperature at a place in any 24-hour period

9. One of the isotopes of iodine has a “half life” of 25 minutes. This information tells us that if we start with a given quantity of the isotopes, 50 minutes later there will remain:
a. one-fourth of the original amount
b. approximately the same amount
c. one-half of the original amount
d. none

10. The most abundant element the earth’s atmosphere is:
a. carbon dioxide
b. hydrogen
c. oxygen
d. nitrogen

11. Which of the following diseases is generally spread by fleas?
a. Small pox
b. Tetanus
c. Typhus
d. Yellow fever

12. All of the following are plant products except:
a. Cork
b. Hemp
c. Silk
d. Linen

13. Which of the following colours has got the maximum refractive index for glass?
a. Blue
b. Green
c. Red
d. Indigo

14. For digestion of fat, bile is needed. This is secreted by the:
a. Stomach
b. pituitary gland
c. pancreas
d. liver

15. Excessive secretion from the pituitary gland in children results in:
a. increased height
b. retarded growth
c. weakening of bones
d. None of the above

16. Weight of an object put in a satellite orbiting in space around the earth is:
a. the same as on the earth
b. slightly more then that on the earth
c. less then that on the earth
d. reduced to zero

17. Which of the following food articles contain only one of the five constituents of diet, viz., fasts, carbohydrates, proteins, mineral salts and vitamins?
a. Bread
b. Mongo
c. Milk
d. Sugar

18. In which of the following pairs, the two substances forming the pairs are chemically most dissimilar?
a. Sugar and paper
b. Butter and paraffin wax
c. Chalk and marble
d. Charcoal and diamond

19. Primary rainbow is formed when light suffers:
a. two internal refractions before emerging out of the drop
b. one internal refraction before emerging out of the drop
c. no internal refraction
d. either one or two internal refractions before emerging out of the drop

20. Astigmatism (for a human eye) can be removed by using:
a. concave lens
b. convex lens
c. cylindrical lens
d. prismatic lens

Answers :

  1. D
  2. D
  3. A
  4. B
  5. A
  6. D
  7. D
  8. B
  9. A
  10. D
  11. D
  12. C
  13. C
  14. D
  15. A
  16. D
  17. D
  18. A
  19. B
  20. C

General Science very important questions that might come in Punjab State Teacher Eligibility Text Exam (PSTET)

  1. emerging out of the drop
  2. density of milk
  3. temperature at a place
  4. internal refraction
  5. internal refractions

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.