General Science (SET-36) | PSTET | CTET | 20 QUESTIONS

general-science-questions

General Science (SET-36) | PSTET | CTET | 20 QUESTIONS

1. Many transplanted seedlings do not grow because
a. The new soil does not contain favorable minerals
b. Most of the root hairs grip the new soil too hard
c. Most of the root hairs are lost during transplantation
d. Leaves get damaged during transplantation

2. Dog bite can cause rabies. Which among the following other can also cause rabies
a. Donkey
b. Bat
c. Horse
d. Crocodile

3. Which one among the following has completed 30 years of its development on 1stJanuary 2013
a. TCP/IP
b. Computer network
c. Social networking sites
d. Network control protocol (NCP)

4. Between which one of the following sets of blood groups, is the blood transfusion possible
a. A and O ( A Donor)
b. B and A ( B Donor)
c. A and AB ( A donor)
d. AB and O ( AB Donor)

5. Plants genes of endangered species are stored in
a. Gene library
b. Gene bank
c. Herbarium
d. None of the above

6. The urine sample of a diabetic patient contains
a. Sucrose
b. Fructose
c. Glucose
d. All of the above

7. Ecology takes into account of:
a. Environmental factors only
b. Effects of plants on environments
c. Plant adaption
d. Relationship between organism and their environment

8. Which one of the following is the vector for Kala-azar disease
a. House fly
b. Sandfly
c. Aedes mosquito
d. Anopheles mosquito

9. An individual, whose blood type is B may in an emergency donate blood to a person whose blood group type is:
a. B or A
b. AB or A
c. A or O
d. AB or A

10. Sun loving plants are
a. Halophytes
b. Sciophytes
c. Heliophytes
d. Autotropes

11. Which one of the following is an enzyme
a. Glucagon
b. Insulin
c. Somatotrophion
d. Trypsin

12. Haem is the important biologically in the myoglobin, which is used to store
a. Nitrogen in muscles
b. Chlorine in muscles
c. Oxygen in muscles
d. Carbon dioxide in muscles

13. The coconut water from a tender coconut is:
a. An embryo
b. A free nuclear endosperm with multiple nuclei
c. A cellular endosperm
d. A non nutritive fluid

14. Which among the following statement about an atom is not correct
a. Atom always combine to form molecule
b. Atoms ate the basic units from which molecules and ions are formed
c. Atoms are always neutral in nature
d. Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel and touch

15. Which one among the following statement is correct
a. All bases are alkalis
b. None of the basis is alkali
c. There are no more bases except the alkalis
d. All alkalis are bases but all bases are not alkalis

16. The elements of a group in a periodic table
a. Have similar chemical properties
b. Have consecutive atomic numbers
c. Are isobars
d. Are isotopes

17. Regarding the atom of a chemical element the magnetic quantum number refers to:
a. Shape
b. Size
c. Orientation
d. Spin

18. In an atom the order of filling up of the orbitals is governed by
a. Aufbau principle
b. Heisenberg’s uncertainty principle
c. Hund’s rule
d. None of the above

19. Vermin compost is a/an
a. Inorganic fertilizer
b. Toxic substance
c. Organic bio fertilizer
d. Synthetic fertilizer

20. Which one of the following is not chemical change
a. Burning of coal in air
b. Fermentation of sugar cane juice
c. Crystallization of table salt from sea water
d. Cracking of petroleum

Answers :

  1. C
  2. B
  3. A
  4. C
  5. B
  6. D
  7. D
  8. B
  9. D
  10. C
  11. D
  12. C
  13. B
  14. D
  15. D
  16. A
  17. C
  18. A
  19. C
  20. C
  1. cause rabies
  2. root hairs
  3. new soil
  4. ab
  5. blood

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.