General Science (SET-37) | PSTET | CTET | MASTER CADER

General SCIENCE multiple choice questions-Knowledge Booster

 

General Science (SET-37) | PSTET | CTET | PUNJAB MASTER CADER|

1. Which one of the following is an enzyme
a. Glucagon
b. Insulin
c. Somatotrophion
d. Trypsin

2. Haem is the important biologically in the myoglobin, which is used to store
a. Nitrogen in muscles
b. Chlorine in muscles
c. Oxygen in muscles
d. Carbon dioxide in muscles

3. The coconut water from a tender coconut is:
a. An embryo
b. A free nuclear endosperm with multiple nuclei
c. A cellular endosperm
d. A non nutritive fluid

4. Which among the following statement about an atom is not correct
a. Atom always combine to form molecule
b. Atoms ate the basic units from which molecules and ions are formed
c. Atoms are always neutral in nature
d. Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel and touch

5. Which one among the following statement is correct
a. All bases are alkalis
b. None of the basis is alkali
c. There are no more bases except the alkalis
d. All alkalis are bases but all bases are not alkalis

6. The elements of a group in a periodic table
a. Have similar chemical properties
b. Have consecutive atomic numbers
c. Are isobars
d. Are isotopes

7. Regarding the atom of a chemical element the magnetic quantum number refers to:
a. Shape
b. Size
c. Orientation
d. Spin

8. In an atom the order of filling up of the orbitals is governed by
a. Aufbau principle
b. Heisenberg’s uncertainty principle
c. Hund’s rule
d. None of the above

9. Vermin compost is a/an
a. Inorganic fertilizer
b. Toxic substance
c. Organic bio fertilizer
d. Synthetic fertilizer

10. Which one of the following is not chemical change
a. Burning of coal in air
b. Fermentation of sugar cane juice
c. Crystallization of table salt from sea water
d. Cracking of petroleum

 

Right Answers :

  1. D
  2. C
  3. B
  4. D
  5. D
  6. A
  7. C
  8. A
  9. C
  10. C

    Dear All Aspirants

    We are trying to get us much material for PSTET, CTET and Master Cader Exam. Here is the quiz on Science. We have covered very important science questions. Comment for any suggestion.

    https://knowledgebooster.in/general-science-set-33/

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.