General Science (SET-4)





1. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Copper
(B) Mica
(C) Zinc
(D) Silver

2. Washing soda is the common name of —
(A) Calcium Carbonate
(B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate
(D) Sodium Bi-Carbonate

3. The filament of electric bulb is made of —
(A) Iron
(B) Nichrome
(C) Tungsten
(D) Graphite

4. Bleaching powder is made from —
(A) Sulphur dioxide and gypsum
(B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime
(D) Lime and Chlorine

5. The two elements that are frequently used for making transistors are —
(A) Boron and Aluminium
(B) Silicon and Germenium
(C) Iridium and Tungsten
(D) Niobium and Columbium

6. Which of the following gas is not known as green house gas ?
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide
(D) CFC

7. Which of the following is not a neutral oxide ?
(A) Carbon Monoxide
(B) Sulphur Dioxide
(C) Water
(D) Nitric Oxide




8. Which of the following is used in making smoke bombs ?
(A) Sulphur
(B) Phosphorus
(C) Hydrogen
(D) Carbon

9. Caustic Soda is —
(A) Nacl
(B) Na2CO3
(C) NaOH
(D) NaHCO3

10. Chemical formula of Water glass is —
(A) Na2SiO3
(B) Al2O3
(C) NaAlO2
(D) CaSiO3

11. Which of the following is not a bleaching agent?
(A) Sulpher di-oxide
(B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite
(D) Chlorine

12. The gas usually filled in electric bulb is —
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Carbon di-oxide

13. Heavy water is —
(A) Tritium oxide
(B) Deuterium oxide
(C) Rain water
(D) Water at 4°C

14. The gases used in different types of welding would include —
(A) Oxygen & Hydrogen
(B) Oxygen, acetylene & argon
(C) Oxygen & acetylene
(D) Oxygen, hydrogen & nitrogen

15. Which of the following alloys is used for making magnets ?
(A) Duralumin
(B) Stainless Steel
(C) Alnico
(D) Magnelium




Answers:
1. (D) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (C) 7. (B) 8. (B) 9. (C) 10. (A) 11. (B) 12. (C) 13. (B) 14. (C) 15. (C)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

2 Comments on “General Science (SET-4)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.