General Science (SET-5)





1. Red-rot and Ergot disease are associated with the Produuction of:
A. Bajra and wheat
B. Groundnut and sugarcane
C.Wheat and groundnut
D.Sugarcane and Bajra
Ans: D

2. Who among the following received Nobel prize for unraveling the helical structure of Protein ?
A. Linus pauling
B. Maurice Wilkins
C. Sanger
D. Watson and Crick
Ans: A

3. Which one of the following kinds of organism causes maleria ?
A. Bacterium
B. Fungus
C. Protozoan
D. Virus
Ans: C




4. Which among the following is poorest source of Fat ?
A. Curd
B. Egg
C. Fish
D. Milk
Ans: C

5. The release of which one of the following into Ponds and wells helps in controlling mosquitoes ?
A. Crab
B. Gambusia Fisha
C. Dogfish
D. Snail
Ans: B

6. Which one of the following crop improvement technique is based on the concept of Cellular Totipotency in plants
A. Polyploid
B. Tissue Culture
C. Induced Culture
D. Hybridisation




7. The high milk yielding breed of cow developed in India through cross breeding is ?
A. Haryana
B. Red sindhi
C. Murrah
D. Holstein-Friesian
Ans: B

8. Zoological Survey of India Planned to Establish Five DNA Laboratories in India. Which one of the following cities is not included in its planned list?
A.New Delhi
B. Chennai
C. Kolkata
D. Pune
Ans:A

9. If the drinking water supply pipeline is damaged and is contaminated with domestic sewerage. which one of the following disease is most likely to occur ?
A. Measles
B. Typhoid
C. Tuberculosis
D. Diphtheria
Ans: B




10. Which scientist disapproved the theory of spontaneous generation and performed the experiment to show “Life begets life” ?
A. Alexander flemin
B. Joseph Lister
C. Louis pasteur
D. Linus Pauling
Ans: C

 

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!