General Science (SET-6)





11. The Scientists recently estimated the age of the moon around —– Billion years.
A. 4.36
B. 3.36
C. 5.34
D.7.54
Ans: A

12. Which of the following are infected by foot and mouth disease ?
A. Cats
B. Cattle
C. Dogs
D. Poultry
Ans: B

13. Which one of the following disease is caused by bacteria ?
A. Hepatitis B
B. Poliomyelitis
C. Scabies
D. Tuberculosis
Ans: D

14. Which one of the following is vector for KALA-AZAR disease ?
A. Housefly
B. Sandfly
C. Aedes mosquito
D. Anopheles Mosquitos
Ans: B




15. In terms of organic evolution, which one of the following is more advanced than the other three ?
A. Bat
B. Pigeon
C. Ostrich
D. Vulture
Ans: A

16. Night blindness can be corrected by the intake of ?
A. Vitamin A
B. Vitamin B Complex
C. Vitamin C
D. Vitamin D
Ans: A

17. Which one of the enzymes is found in human saliva ?
A. Trypsin
B. Pepsin
C. Ptyalin
D. Rennin
Ans: C

18.Which one of the following element is essential for the transmission of Nerve impulses in nerve fibers of Human body ?
A. Calcium
B. Iron
C. Sodium
D. Zinc
Ans: C

19. In the human body, the red blood cells are produced in ?
A. Liver
B. Voluntary Muscles
C. Pancreas
D. Bone marrow
Ans: D




20. The purpose of Genetically modifying brinjal and cotton as Bt-Brinjal, Bt-Cotton was to make them ?
A. Drought resistant
B. High yielding
C. Pest resistant
D. Short-duration crops
Ans: C

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.