General Science (SET-7)

1. Which one of the following is a pigment ?
A. Albumin
B. Elastin
C. Keratin
D. Melanin
Ans: D

2. Which of the following is biodegradable?
A. D.D.T.
B. Paper
C. Plastic
D. Aluminium
Ans: B

3. Electrostatic precipitation is used to control ?
A. Water pollution
B. Solid waste
C. Noise pollution
D. Air pollution
Ans: D

4. X-rays were discovered by –
A. Roentgen
B. H.Davy
C. Lavoisier
D. Faraday
Ans: A

5. Where was India’s first computer installed?
A. Indian Statistical Institute, Calcutta
B. Indian Institute of Technology, Delhi
C. Indian Institute of Science, Bangalore
D. Bharat Sanchar Nigam Ltd, Delhi
Ans: A

6. Centre for DNA Finger printing of India is located at-
A. Pune
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. Udaipur
Ans. B

7. The audible range of sound is-
A. 20 Hz to 20 MHz
B. 20 Hz to 20 kHz
C. 20 kHz to 20 MHz
D. 20 Hz to 2000 Hz
Ans. B

8. The nephron is:
A. The site of urine storage.
B. The functional unit of the kidney.
C. The site where ADH is produced.
D. Also called the Bowman’s capsule.

Ans. B
9. All of the following are normally found in urine except-
A. Glucose
B. Sodium ions
C. Uric acid
D. Urea
Ans. A

10. Which Salt is used in photography?
A. Phosphorus Nitrate
B. Silver Nitrate
C. Sodium Nitrate
D. Sodium Chloride
Ans. B

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!