General Science (SET-8)

1. In elephants, which teeth are grow into huge tusks?
A. Incisors of the lower jaw
B. Canines of the upper jaw
C. Incisors of the upper jaw
D. Molars of the lower jaw
Ans. C

2. Tip of the match-stick contains-
A. Phosphorus penta oxide
B. White phosphorus
C. Red phosphorus
D. Phosphorus penta chloride
Ans. C




3. Commercial name of Sodium bicarbonate is-
A. Washing soda
B. Baking soda
C. Bleaching powder
D. Soda ash
Ans. B

4. Which lands in human body produced growth Harmon ?
A. Adrenal
B. Pancreas
C. Pitutary
D. Thyroid
Ans: C

5. From evolutionary point of view which one f the following is more advances ?
A. Crocodile
B. Dolphin
C. Shark
D. Tortoise
Ans: B

6. Which one of the following Mineral is required for muscle contraction ?
A. Calcium
B. Iron
C. Sodium
D. Zinc
Ans: A

7. What is key ingredient of Vinegar that you use in diet ?
A. Acetic acid
B. Ascorbic acid
C. Benzoic Acid
D. Nicotinic Acid
Ans: C

8. Which of the following receives message from hypothalmus and communicates with
other endocrine glands ?
A. Pituitary
B. Thyroid
C. Pancreas
D. Thymus
Ans: A

9. The part of grain in cereals, where much of the protein lies is the ?
A. Aleurone layer
B. Lendosperm
C. Pericarp
D. Embryo
Ans: A

10. In which part of human body is the smallest bone found ?
A. Wrist
B. Palm
C. Nose
D. Ear
Ans:D

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!