General Science (SET-9)

1. Primarily which one of the following system of the body is attacked by HIV ?
A. Cardiovascular
B. Immune
C. Respiratory
D. Reproductive
Ans: B




2. Which one of the following is a stem tissue ?
A. Carrot
B. Cactus
C. Ginger
D. Flower
Ans: B

3. Vaccines are ?
A. Same as monoclonal antibodies
B. Treated bacteria or virus or one of their protein
C. mhc protein
D. Strands of nucleic acid
Ans: B

4. Which one of the following is used as antibacterial dye for skin infection ?
A. Barium
B. Cobalt
C. Gentian violet
D. Nicotinamide
Ans: C

5. Tricuspid valve is found in ?
A. Brain
B. Heart
C. Spleen
D. Veins
Ans: B

6. In India, the human organ transplantation act come into existence in ?
A. 1994
B. 1995
C. 1996
D. 1997
Ans: B

7. Which one of following algae is a wonder crop with about 70% protein, even more than Soyabean ?
A. Chlorella
B. Dunaliella
C. Scenedesmus
D. Spirulina
Ans: D

8. The science dealing with Human variations and heredity leading to the improvement of human race is known as ?
A. Eugenics
B. Genetics
C. Hybridization
D. Mutation
Ans: A

9. The part of poppy plant which yields opium is ?
A. Dried root
B. Dried leaves
C. Dried seeds
D. Unripe fruits
Ans: D

10. Vitamin A is also known as ?
A. Ascorbic acid
B. Retinol
C. Thiamine
D. Riboflavin
Ans: B

Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!