TEACHING APTITUDE (SET-4)

11. When the students become failed, it can be understood that—
(A) The system has failed
(B) The teachers failure
(C) The text-books failure
(D) The individual student’s failure

12. It is advantage of giving home work that students—
(A) remain busy at home
(B) study at home
(C) may be checked for their progress
(D) may develop habit of self study

13. In computers, the length of a word is measured in—
(A) Bit
(B) Byte
(C) Millimeter
(D) None of these

14. Who is known as ‘father of computer’ ?
(A) B. Pascal
(B) H. Hollerith
(C) Charles Babbage
(D) J. V. Neumann

15. A teacher has serious defect is he/she—
(A) is physically handicapped
(B) belongs to low socio-economic status
(C) has weak personality
(D) has immature mental development

116. The success of teacher is—
(A) high achievement of students
(B) good traits of his/her personality
(C) his/her good teaching
(D) his/her good character

17. A Deepawali fair is being organized in your school. What would you like to do ?
(A) only to visit the fair
(B) to take part in function
(C) to take a shop to sell something
(D) to distribute free water to visitors

18. The most important trait of a student is—
(A) sense of responsibility
(B) to speak truth
(C) co-operation
(D) obedience

19. The purpose of basic education scheme is—
(A) universalization of primary education
(B) to vocationalise the eduction
(C) to fulfil basic need of persons through education
(D) to make education compulsory for all

20. You are teaching a topic in class and a student ask a question unrelated to the topic. What will you do ?
(A) you will allow him to ask unrelated question
(B) you will not allow him to ask unrealated question
(C) you will consider it indiscipline and punish him
(D) you will answer the question after the class

 

11. (D) 12. (D) 13. (A) 14. (C) 15. (D) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (C) 20. (D)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.