TEACHING APTITUDE (SET-5)

21. If you are unable to get a job of teacher, then you will—
(A) start giving tuition at home
(B) remain at home till you get a job
(C) take some another job
(D) continue applying for teaching

22. A teacher can motivate the students by—
(A) giving suitable prizes
(B) giving proper guidance
(C) giving examples
(D) delivering speech in class

23. If a student does not pay any respect to you, then you will—
(A) ignore him
(B) award less marks in examination
(C) talk to his/her parents
(D) rebuke him

24. National Literacy Mission was established in—
(A) 1996
(B) 1988
(C) 1999
(D) 2000

25. The aim of National Council for teacher education is—
(A) to open college of education
(B) to promote research in education
(C) to maintain standards in colleges of education
(D) to provide grant to colleges of education

26. Kindergarten system of education was contributed by—
(A) T. P. Nunn
(B) Spencer
(C) Froebel
(D) Montessori

27. ‘National Council of Educational Research and Training’ was established in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1963
(D) 1964

28. Essay type test are not reliable because—
(A) their answers are different
(B) their results are different
(C) their checking is affected by examiner’s mood
(D) their responding styles are different

29. A guardian never comes to see you in school.
You will—
(A) ignore the child
(B) write to the guardian
(C) go to meet him youself
(D) start punishing the child

30. To maintain interest among students in class, a teacher should—
(A) use blackboard
(B) discuss
(C) tell stories
(D) ask question

 

21. (D) 22. (A) 23. (A) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (C) 29. (C) 30. (D)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.