TEACHING APTITUDE (SET-6)

31. The purpose of new education policy is—
(A) to provide equal opportunity of education to all
(B) to improve the whole education system
(C) to link the education with employment
(D) to delink the degree with education

32. To raise the standard of education, it is necessary—
(A) to evaluate students continuously
(B) to give high salary to teachers
(C) to revise curriculum
(D) to make good school building

33. What is most important for a teacher ?
(A) to maintain discipline in class
(B) to be punctual in class
(C) to remove difficulties of students
(D) to be good orator

34. Why students should play games in school ?
(A) It makes them physically strong
(B) It makes work easier for teachers
(C) It helps in passing time
(D) It develops co-operation and physical balance

35. Family is a means of—
(A) Informal education
(B) Formal education
(C) Non-formal education
(D) Distance education

36. There is tension among villagers and you are teacher there. What will you do ?
(A) You will inform “Gram Pradhan”
(B) You will try to pacify them
(C) You will report to police
(D) You will keep distance from them

37. A teacher can develop social values among students by—
(A) telling them about great people
(B) developing sense of discipline
(C) behaving ideally
(D) telling them good stories

38. What will you do in leisure time in school ?
You will—
(A) take rest in teacher’s room
(B) read magazines in library
(C) talk to clerks in office
(D) check home work of students

39. A teacher asks the questions in the class to—
(A) keep students busy
(B) maintain discipline
(C) attract student’s attention
(D) teach

40. You like teaching profession because—
(A) it has less responsibility
(B) you are interested in it
(C) it is easy
(D) it provide you more holidays

 

31. (B) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (A) 36. (B) 37. (C) 38. (D) 39. (C) 40. (B)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.