TEACHING APTITUDE (SET-7)

41. How the students should be motivated to get success in life ?
(A) Selected study
(B) Incidental study
(C) Intensive study
(D) Learning by recitation



42. In context of the habit of Absenteeism of student—
(A) The principal and parents should get worried
(B) The officials of the schools should take action against them as per school’s discipline
(C) The teachers should take it as a serious problem
(D) They should be given less priority in the class room in relation to regular students

43. To whom the responsibility of organisation of curricular activities should be stored with ?
(A) The principal
(B) The teacher who is appointed for this work
(C) The teachers who take interest in it
(D) All the teachers

44. When the students try to solve the questions in some different way as taught by the teacher from prescribed books, then these students should be—
(A) Discouraged to consult some other books on the subject
(B) Encouraged to consult some other books on the subject
(C) Suggested to talk with their teacher after the period
(D) Suggested to follow the class room notes in order to get good mark in the examination

45. The experienced teachers do not require the detailed lesson plan of a topic because—
(A) They can teach in a good manner without its help
(B) The number of curious students is very poor in the class
(C) When they commit some mistake, they do not face any challange from their students
(D) They can equip themselves with brief outline as they gain specialisation in it through experience

46. The problem of drop-out in which students leave their schooling in early years can be tackled in a better way through—
(A) Reduction of the weight of curriculum
(B) Sympathy of teachers
(C) Attractive environment of the school
(D) Encouragement of the students

47. The ideal teacher—
(A) Teaches the whole curriculum
(B) Helps his students in learning
(C) Is a friend, philosopher and guide
(D) Maintains good discipline



48. The aim of education should be—
(A) To develop vocational skills in the students
(B) To develop social awareness in the students
(C) To prepare the students for examination
(D) To prepare the students for practical life

49. The best method of checking student’s homework is—
(A) To assign it to intelligent students of the class
(B) To check the answers in the class in group manner
(C) To check them with the help of specimen answer
(D) To check by the teacher himself in a regular way

50. A time bound testing programme for a students should be implemented in Shools so that—
(A) The progress of the students should be informed to their parents
(B) A regular practice can be carried out
(C) The students can be trained for final examinations
(D) The remedial programme can be adopted on the basis of the feedback from the results

 

41. (C) 42. (C) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (D) 47. (C) 48. (D) 49. (D) 50. (D)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.