TEACHING APTITUDE (SET-8)

51. The essential element of the syllabus for the children remained out of school should be—
(A) Literacy competencies
(B) Life-skills
(C) Numerical competencies
(D) Vocational competencies

52. The contribution of taxpayers in Primary education is in the form of—
(A) Income Tax
(B) Tuition Fee
(C) Paying money for individual tution
(D) Educational cess



53. The priority to girls education should be given because—
(A) The girls are more intelligent in comparison than the boys
(B) The girls are lesser in number than boys
(C) The girls were badly discriminated in favour of boys in the past
(D) Only girls are capable of leading for social change

54. The success of integrated education depends on—
(A) The support of community
(B) The excellence of text-books
(C) The highest quality of teaching-learning material
(D) The attitudinal changes in teachers

55. The quality of schools education is exclusively depending upon—
(A) Infrastructural facilities
(B) Financial provisions
(C) International support
(D) The quality of teacher education

56. The idea of Basic Education is propounded by—
(A) Dr. Zakir Hussain
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Mahatma Gandhi
(D) Rabindranath Tagore

57. The most important indicator of quality of education in a school is—
(A) Infrastructural facilities of a school
(B) Classroom system
(C) Text-books and Teaching-learning material
(D) Student Achievement level

58. The best remedy of the student’s problems related with learning is—
(A) Suggestion for hard work
(B) Supervised study in Library
(C) Suggestion for private tuition
(D) Diagnostic teaching

59. The in-service teacher’ training can be made more effective by—
(A) Using training package which in wellprepared in advance
(B) Making it a residential programme
(C) Using co-operative approach
(D) Practicing training followup procedures

60. Child Labour Prohibition Act (1986)—
(A) Prohibits all types of child labour upto 14 years of age of child
(B) Prohibits child labour in risk-taking works only
(C) Prohibits child labour during school hours only
(D) Prohibits child labour by imposing the responsibility of children’s education on the employers
Answers:

 

51. (D) 52. (D) 53. (D) 54. (B) 55. (D) 56. (C) 57. (D) 58. (D) 59. (D) 60. (A)

About Knowledge Booster

Knowledge Booster is a study base platform where you will find study material for competitive exams like PSTET, CTET, Teacher Eligibility Test, NVS, KVS, Army School etc.

View all posts by Knowledge Booster →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.